31-10-11

Halloween in Nieuwkapelle (d' Oude Smisse)

Vanavond staat er in Nieuwkapelle een heuse griezelavond voor de deur. Net als vorig jaar zorgt d' Oude Smisse er samen met enkele vrijwilligers voor een gevulde en gedurfde avond.

Om 20u start een horrorfilm in zaal Trekgat (naast d'Oude Smisse). Direct daarna is er een heuse griezeltocht met heel wat aangename en onaangename verassingen. Na de ont-spannende tocht wacht een gezellige nacht in het café (Duivelse actie!)

14:28 Gepost door Dries in D'Oude Smisse, Toerisme | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-10-11

'Diksmuide' zoekt info rond 'gehucht De Hazewind'

DIKSMUIDE - Diksmuide heeft beslist om in al zijn gehuchten een naambordje neer te planten. Het eerste bord prijkt aan Tervaete, een dorpje langs de IJzer, waar amper tien huizen staan. Dat is de voorbode van 54 andere naamborden.

'Uit een inventaris van alle Diksmuidse gehuchten, blijkt dat er in totaal 55 zijn. Ieder gehucht krijgt in de nabije toekomst twee naamborden, die van een speciaal type zijn, zoals voorzien is in de wetgeving. De inplanting zal variëren naargelang de plaatselijke situatie bij het gehucht. De NV Verfaillie-Leroy uit Zillebeke heeft de borden en paaltjes geleverd. De kostprijs van het totale project bedraagt 4.472,16euro', weet Pieter 'tKint van Toerisme Diksmuide.

'Het initiatief draagt bij tot het bewaren van het erfgoed en heeft een culturele en toeristische meerwaarde', zegt toerismeschepen Peter Bossu (SP.A). 'Enkele horecazaken herinneren ons nog aan de naam van een kruispunt of een gehucht. Om te vermijden dat de mooie wijknamen uit het collectief geheugen verdwijnen, wil het stadsbestuur de streekeigen namen op locatie aanbrengen. Dat idee wordt ook door de Diksmuidse stadsgidsen toegejuicht.'

'De gehuchtennamen zijn vaak eeuwen oud. Ze zijn gegroeid en ontsproten aan het taalgebruik van de plaatselijke bevolking. De bewoners zijn er trots op. Die toponiemen vind je vaak terug op toeristische kaarten, fiets- en wandelkaarten en in oude toeristische borden. Met de stad Diksmuide willen we onze gehuchten in ere herstellen en meteen een toeristische infrastructuur uitbouwen', zegt Peter Bossu.

Van heel wat gehuchten is er echter weinig geweten. Voor Nieuwkapelle is men op zoek naar info rond de 'Hazewind'.

bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=IB...

Het Nieuwsblad 12/10/2011