07-09-11

Geen Kermis zonder sponsors!

Enkel door het harde werk vab vrijwilligers en de bijdrage van deze sponsors werd Kermis Nieuwkapelle 2011 mogelijk gemaakt!!!

Kermis Nieuwkapelle Sponsors 2011.JPG

!!! Bedankt iedereen !!!

18-08-11

Zondag 4 september

9u15 Voetbalwedstrijd Reserven SKN

Organisatie SK NIeuwkapelle VOETBALPLEIN

 

11u Eucharistieviering

 

17u Wagenspel DORPSPLEIN

organisatie Nieuwkapels Volkstoneel

 

Vanaf 17u Braadworsten

d' Oude Smisse

17-01-11

Hoort vandalisme bij het vieren van een vrijgezellenavond?

stop vandalisme.jpgEen wat eigenaardige tittel bij deze post, toch moet er ons even iets van het hart. Al jaar en dag zorgen vrijwilligers voor een aangenamer dorpsleven. Zo ook tijdens de Kerstperiode. Het plaatsen van een Kerststal en het verzorgen van de verlichting voor en aan de kerk neemt dan ook telkens enkele uurtjes in beslag. Deze mensen doen dit puur uit idealisme, en af en toe voor een welgemeend dankjewel. De manier waarop afgelopen vrijdagnacht 14 januari met hun inzet werd omgesprongen getuigd van zeer weinig appreciatie. Een handvol jongeren vond het nodig hun vrijgezellen te vieren boven op het dak van de kerststal. Alsof dit feit op zich niet voldoende was, kozen ze diezelfde Kerststal uit als urinoir. Zowel binnenin als tegen de buitenkant van de stal werd de boel ondergeplast. We hoeven U niet te vertellen dat dit zeer aangenaam was voor de mensen die enkele uren later de taak hadden om alles netjes af te breken en op te bergen voor volgende Kerst- en Nieuwjaarsperiode. Op de koop werd ook een beeltenis van een van de dieren ontvreemd. Het is erg ver gekomen dat anderen ervoor moesten zorgen dat niet meer schade werd aangebracht door te midden jullie feestje de meest kostbaarste beeltenis weg te nemen…

Waarschijnlijk was het verzinnen van een echt grappige en doordachte opdracht te veel werk of was het gezond verstand al een tijdje weggespoeld, dit neemt niet weg dat het RESPECT die avond zeer ver te zoeken was. Zelfs wanneer (en dit valt zeker in twijfel te trekken) deze actie een aanklacht is tegen al wat het laatste jaar in de Kerk werd blootgelegd kan niemand dergelijk gedrag goedkeuren. Bovendien had de organisatie die door jullie vandalistisch gedrag getroffen werd werkelijk niets met de Kerk te maken.

Misschien is na de kater ook het gezond verstand teruggekeerd en zijn jullie moedig genoeg om jullie excuses (in de eerste plaats aan het feestcomité) aan te bieden. In elk geval wordt verwacht dat het ontvreemde teruggegeven wordt!!!

13-01-11

Vormelingen 2011

Een tijdje terug was er de instapviering voor de vormelingen. Volgende mensen doen dit jaar hun vormsel:

vormelingen.jpg

Van links naar rechts herkent u: Jannes Packet, Milan Degraeve, Klaas Van Eecke, Elias Cool, Kjenta Mispelon en Stacy Stevens.

Vormselcatechisten zijn Saskia en Ginny.

Meester Björn van de Basischool bezorgde mij deze foto enkele weken geleden. Mijn excuses voor de laattijdige publicatie!

11-01-10

Driekoningen Nieuwkapelle

PICT0272

Verschillende kinderen trokken door de straten van Nieuwkapelle om er geld op te halen voor zij die het minder makkelijk hebben. Het sneeuwde wel niet, toch was het bitter koud. Een pluim dus voor de kinderen die er hun zaterdagnamiddag aan besteed hebben! Naast snoepgoed dat ze mee naar huis konden nemen haalden ze ook 118, 29 Euro op. Dit bedrag gaat integraal naar het goede doel! Proficiat allemaal!

 PICT0270

06-01-10

Driekoningen - sterzangers Nieuwkapelle (9/1/10)

 

Vandaag is het driekoningen. Traditiegetrouw gaan heel wat kinderen dan op pad om geld in te zamelen voor het goede doel. Zo ook dit jaar, komende zaterdag. Volgende brief viel bij heel wat inwoners in de bus:

driekoningen

"Beste inwoners van Nieuwkapelle en Oudekapelle,

Ook dit jaar komen de sterzangers langs. Dit niet in eigen belang, maar voor de kinderen die het moeilijker hebben dan zijzelf. Met ieder groepje is er een volwassen begeleider mee. Het is voor onze kinderen, in deze tijd van Kerst- en Nieuwjaarscadeautjes, zinvol dat ze er eens bij stilstaan dat dit niet allemaal zo vanzelfsprekend is.

Mogen de sterzangers ook bij u langskomen op zaterdag 9 januari vanaf 14u? Mail dan naar ria-vandenbroucke@hotmail.com of bel na 19u op 058/28 87 72.

We verwachten ook zoveel mogelijk kinderen verkleed als koning om 13u30 in zaal triangel. Ook zij kunnen hun naam doorgeven op school of aan Ria.

Alvast bedankt voor de bereidwilligheid en aan allen een zalig Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar!

De parochieraad van Nieuwkapelle en Oudekapelle."

Het spreekt voor zich dat u zo snel mogelijk een sfeerverslag van deze namiddag terug kunt vinden op deze blog!

21-12-08

Kerstsfeer

 

kerst1

 

 

 

Net als (bijna) overal heerst er in deze koude en donkere dagen een prettige kerstsfeer. Beelden van de kerstverlichting volgen nog op deze blog. Hieronder alvast het opstellen van de stal en het aanbrengen van de verlichting aan de Kerk...

sint-maarten Nieuwkapelle 001

 

sint-maarten Nieuwkapelle 002

 

sint-maarten Nieuwkapelle 006

Ook enkele privé-initiatieven zorgen voor een warme sfeer... Binnenkort meer foto's dus...

kerst2

23-11-08

Toelichting Kerk Nieuwkapelle

Hoewel dit met de komst van de windmolens enigzinds veranderde herkent men dorpen en steden nog steeds aan de Kerktoren. Zo ook voor Nieuwkapelle. De Kerk wordt meestal aanzien als het centrum van een gemeente. Hoog tijd dus om deze centrale plek eens onder de loepe te nemen. Wat volgt is een stukje geschiedenis dat start bij de aanvang van de eerste wereldoorlog. Later het stuk van voor 1914 en enkele foto's van de verswoeste toren. Alvast veel plezier met het (her)ontdekken van onze toren...

SintPietersKerk Nieuwkapelle 003

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 004

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 005

 

 

Tijdens de oorlog 14-18 werd de Kerk zo goed als volledig vernield. Als bij wonder is de Kallvarie aan de linkerkant vooraan (zie foto hieronder) het enige deel van de kerk dat niet verwoest werd.

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 026

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tussen het puin werden eveneens 2 houten panelen gevonden. Deze stemmen dus eveneens af van voor de oorlog. De betekenis van deze panelen is echter nooit achterhaald. Deze panelen hangen links en rechts van het altaar. (foto hieronder)

SintPietersKerk Nieuwkapelle 032

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oorspronkelijk stond het torengebouw in het midden van de Kerk, zoals dit nu nog steeds het geval bij buurgemeenten LO en Pollinkhove. Bij de heropbouw werd echter beslist om het deel voor de toren volledig af te breken. Het voorste deel zou gevoegd zijn bij het achterste, waardoor dit deel een stuk langer werd. Reden dat dit niet gebeurde in LO en Pollinkhove is dat deze kerken niet herbouwd werden na 14-18. Hierdoor kwam de toren (geheel herbouwd) helemaal vooraan te staan. De Voornaamste reden voor deze verandering is dat men zo de kans kreeg om de Lepelstraat een stuk recht te trekken. Een bijkomend voordeel is dat de toren (waar het meeste onderhoud nodig is) nu veel makkelijker bereikbaar is. Wellicht droeg dit ook toe tot de finale beslissing om de indeling van de toren te veranderen. 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 047

 

Een ander voordeel is dat de belemmering in verband met het zicht wegviel. Vier zware pilaren namen voor de oorlog heel wat zicht op het koor weg. De heropbouw van de Kerk duurde uiteindelijk meer dan tien (!) jaar. Getuige hiervan is dat tussen 1914 en 1924 geen enkele doopplechtigheid plaatsvond.

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 023

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 022

De werken waren tijdens de eerste na-oorlogse doopplechtigheden nog lang niet afgewerkt. Bewijs hiervan is dat de inwijding (zie foto hieronder) pas in 1938 plaatsvond.

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 056

 

Aan het 90-jarige Kerkgebouw zijn reeds heel wat onderhoudswerken gebeurd. Een eerste reden is de tand des tijds.  Een tweede reden is dat sommige Kerkraden herstellingswerken uitstelden en het gebouw niet goed opvolgden. Het Kerkgebouw een patrimonische rijkdom van de gemeente.

SintPietersKerk Nieuwkapelle 007

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 009

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 010

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 054

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 055

De toren bevat drie klokken, die elk een naam en peter meekregen. Meer info over de klokken later op de blog. Van op de toren, een prachtig uitzicht over de IJzervlakte. Ook hierover later meer.

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 008

SintPietersKerk Nieuwkapelle 024

 Votiefschilderij (begin 18e eeuw) met familieschilderij van J.A. Tack, A.T. Diaz de la Vega en A.V. Tack, met alliantiewapen.

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 025

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 027

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 028

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan de muren van de Kerk wordt de kruisweg uitgebeeld. Dit aan de hand van prachtige schilderijen. (boven)

SintPietersKerk Nieuwkapelle 030

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vooraan links in de Kerk eveneens gedenkplaten voor gesneuvelde burgers en soldaten van Nieuwkapelle. (boven, foto wordt nog vervangen door een duidelijker exemplaar).

SintPietersKerk Nieuwkapelle 057

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 034

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De familie Tack heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van de Kerk van Nieuwkapelle (boven en onder), hierover later meer op de blog. Herdenkingsplaten verwijzen naar het belang van deze familie.

SintPietersKerk Nieuwkapelle 042

 

 

SintPietersKerk Nieuwkapelle 043

 

Met dank aan Frans Maeyaert voor de inlichtingen.